Комитетът за борба с изтезанията към Съвета на  Европа представи

...
Комитетът за борба с изтезанията към Съвета на  Европа представи
Коментари Харесай

Евродоклад: Бият болните в психиатрии и социални домове, Сачева затваря два от тях

Комитетът за битка с изтезанията към Съвета на  Европа показа през днешния ден отчет за положението на местата за даване на обществени и психиатрични грижи в България.
В отчета е изразена паника, че не са приложени доста от досегашните рекомендации за лекуването, изискванията и правната отбрана на и на настанените в хора у нас.
 МТСП отпуска 1 млн. лева за преносими компютри и таблети за деца в обществени домове МТСП отпуска 1 млн. лева за преносими компютри и таблети за деца в обществени домове
Преносими компютри и таблети ще бъдат закупени на деца, настанени в домове за обществени услуги и профилирани институции, по нова прог...
Отбелязва се, че през август представители на комитета са посетили нашата страна и психиатричните лечебни заведения " Св. Иван Рилски ", " Царев брод ", психиатричната болница в Бяла, домовете за обществени грижи в Куделин, Самуил и Говежда, цитира го.
Посочва се, че на всяко от тези места са били получени сигнали, че чиновниците там малтретират болните. Допълва се, че изказванията за пердах с пръчки са се удостоверили с намирането на такива пръчки в пространствата, употребявани от чиновниците на домовете.
Отчита се очевидно възобновяване на домовете и възстановяване на битовите условия в последните десетина години. Според отчета в посетените места липсват задоволително на брой и готови чиновници. Авторите на отчета приканват неотложно да се приключи потреблението на вериги и катинари за обездвижването на заболели хора.
Препоръчва се на настанените в тези лечебни заведения и домове да се обезпечи рандеву в безвредни условия и при следване на противоепидемичните ограничения, а чиновниците непрекъснато да бъдат изследвани за Коронавирус. Изразена е поддръжка за желанията на българските управляващи сходни здравни и обществени заведения последователно да бъдат затворени.
 Нов скандал в Пловдив - има ли мним банкет на пациенти в локалната психиатрия? Нов скандал в Пловдив - има ли мним банкет на пациенти в локалната психиатрия?
Пациенти лежали в Пловдивската психиатрия без кракът им да е стъпил там, а за всеки пациент страната заплаща по 600 лв.. Това се споделя...

Реакция в България
Действително има домове за обществени грижи, в които изискванията са извънредно неприемливи. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева пред публицисти в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Взели сме решение домовете в Куделин и Говежда да бъдат закрити, а домът в Самуил през идната година. Докладът на CPT към Съвета на Европа е нещо, за което ние от дълго време сме сезирани и вършим нужното, разяснява още Сачева.
 Експерт: Психиатрията в никакъв случай не е била в целите на опазването на здравето Експерт: Психиатрията в никакъв случай не е била в целите на опазването на здравето
Психиатрията в никакъв случай не е била в целите на опазването на здравето. В обществото остава чувството за незаслужено систематизиране на публи...
В същото време:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР